Uppstart

Idag startade vi arbetet med texten. Det var Amanda Nordmark, Saga B Jönsson och Niklas Rydén. Niklas hade suttit och läst översättningar kvällen innan och blivit ganska trött på det gammal-liturgiska bugandet och undergivna bönandet.
Men vi inledde med att tillsammans läsa den översättning som finns på operabloggen. Och vi blev förvånade över hur märklig den är och började tala om att den kanske går att använda. Det är något i tilltalet och allt kring Skärselden som lätt häftar vid dagens dystopier gällande världens framtid.
Vi sade att om man innan sången börjar visar lite aktuella bilder på bränder i Australien, plast i havet eller Ukrainska plan som skjuts ned blir det uppenbart att hela texten handlar om en tid som vill bli förlåten. Om man i slutändan skall visa sådan film återstår att se.
Sen konstaterar vi att det finns ett problem i de tydligt kristna ord och hänvisningarna som lägger sig lite i vägen för en öppnare tolkning. Därför skall vi pröva att ta bort en del av detta och kanske utlämna ord som Jesus, Gud, Jerusalem, Davids son, korset och liknande. Men behålla t.ex. Herre, förbarma dig. Giv dem den eviga vilan…
Vi skall göra en egen svensk text där vi följer originalet men stryker och formulerar om efter våra intentioner. Här skall det också relateras till att det finns flera olika svenska översättningar.
Sen är texten på Latin mycket vackrare och korrekt rimmad. Även den engelska har fördelar. Vi kommer fram till att vi skall blanda språken fritt. Definitivt latin och svenska.
Vi tittar också på Youtube och hittar den magnifika sjungna gammal-traditionella versionen från USA. Efter det bestämmer vi att vi måste pröva att ha inslag av gregoriansk sång ihop med elektroniska komp. (Vi sätter lite i halsen när ett brandtal under predikan riktar sig till 49 miljoner bortglömda barn. Först tänker vi att det handlar om fattiga, utslagna. Men så kommer prästen till poängen: det är de aborterade fostren i USA han talar om…)
Amanda kommer med några kloka frågor om hur det blir om man inte har ett kristet ramverk:
Vad betyder det att placera förlåtelsen utanför, hos någon/något annat?
Vad är en synd?
Vem definierar synden?
Till vem eller vad bör man stå till svars?
Ser fram mot fortsättningen. //N