Vad är Requiem

Historia
Requiem är en mässa för de döda, en katolsk själamässa som är en variant på den vanliga mässan. Den används på begravningar och i ibland i efterföljande mässor tillägnade den döde. Redan i tidig kristendom firades eukaristi, togs nattvard, för den avlidne på den tredje dagen, den sjunde och trettionde, något som går tillbaks till förkristna romerska traditioner. Gregorius den store (påve 590–604) förde in skärselden och mässoffret för de döda. Något som vidareutvecklades under medeltiden. Detta fick till följd att gåvor till kyran/prästen och testamenterad egendom blev vanligt för att hjälpa de döde till en bra deal med Gud och syndernas förlåtelse. Läs mer här.

Texten och de olika delarna
Requiem är latin och betyder vila, och mässan kallas så efter inledningsorden ”Requiem aeternam dona eis Domine” ”Giv dem evig vila, Herre". Denna antifon finns nämnd i källor redan 722. En antifon är en biblisk vers som inleder och avslutar Introitus i mässan. Texten Requiem består av åtta delar: I. Introitus, ingångsantifon II. Kyrie eleison, herre förbarma dig III. Sekvens, dies irae IV. Offertorium, bön medan nattvarden förbereds V. Sanctus, helig VI. Agnus Dei, guds lamm VII. Communio, lux aeterna De flesta av dessa är ganska allmänkristna och ingår också i den vanliga mässan. Giv dem evig vila, Herre. Herre, förbarma dig. Kriste, förbarma dig. Men i högtidliga sammanhang har man också med en Sekvens, en rimmad hymn på vers. I Requiem består sekvensen av Dies irae, som är från 1200-talet. Den visar sig vara ett mustig och färgstark beskrivning av Skärselden och ett rop till herren att hen skall förbarma sig och inte sända den döde, mig, till helvetet. Denna del utgör mer än hälften av all text till Requiem och är därför ofta uppdelad i flera olika sånger. I den moderna katolska versionen finns inte denna Sekvens med längre. Vi kommer att studera dessa mässdelar och se hur de används, vad de har för funktion och hur vi kan inspireras av detta.

Den traditionella mässan
Från 1570 fram till 1969/70 var det den Tridentinska mässan, den traditionella katolska mässan som gällde, TLM, traditional latin mass. Sen genomförde Paulus den VI en modernisering. Många anser dock den traditionella besitta en större skönhet och återvänder gärna till den.

Den gregorianska sången
Det har gjorts över 2000 tonsättningar av Requiem från 1500-talet till nu. Men innan dess sjöngs hela mässan i entonig gregoriansk sång. Ibland solo, ibland i kör eller växelspel. Vi skall pröva att använda lite av den traditionen.